Vijesti

U PREDMETU ZA LAŽNO PRIJAVLJIVANJE OPTUŽENI PRIZNAO KRIVNJU

22.01.2020. 11:44

Optuženi Jukanović Suad, rođen 1979. godine u Tuzli, državljanin BiH, u  nazočnosti odvjetnika, u cijelosti je priznao krivnju za kazneno djelo za koja ga tereti optužnica Tužiteljstva BiH.

U PREDMETU ZA LAŽNO PRIJAVLJIVANJE OPTUŽENI PRIZNAO KRIVNJU

Optuženi se tereti da je dana 22.12.2016. godine uputio lažnu prijavu protiv svog rođaka tako što je putem društvene mreže uputio lažnu prijavu protiv navedene osobe zbog navodne povezanosti sa planiranim terorističkim aktivnostima. Poruku je poslao na korisnički nalog jednog diplomatskog predstavništva u BiH, sa sjedištem u Sarajevu, što je kod uposlenika izazvalo uznemirenje. Provedenim provjerama koje su provele agencije za provođenje zakona, utvrđeno je da izneseni navodi nisu istiniti i da je navedena osoba lažno prijavljena.

Sukladno sporazumnom priznanju, za optuženog je predložena uvjetna osuda od 8 (osam) mjeseci zatvora, koja se neće izvršiti ako optuženi ne počini novo kazneno djelo u razdoblju od 2 (dvije) godine.

Sporazumnim priznanjem krivnje optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na temelju sporazuma, izrekne Sud BiH.

Nakon razmatranja sporazuma, isti je prihvaćen te je optuženom izrečena navedena kazna.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba