Вијести

ЗА ПОМАГАЊЕ У ГЕНОЦИДУ У СРЕБРЕНИЦИ 1995. ГОДИНЕ ОПТУЖЕН САВЧИЋ МИЛОМИР (1959)

31.12.2019. 13:16

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

ЗА ПОМАГАЊЕ У ГЕНОЦИДУ У СРЕБРЕНИЦИ 1995. ГОДИНЕ ОПТУЖЕН САВЧИЋ МИЛОМИР (1959)

-       Савчић Миломира, рођеног 1959. године у мјесту Соколац, држављанин БиХ и Србије.

Оптужени се терети  за злочин почињен у вријеме широког и распрострањеног напада ВРС и полиције, 1995. године, на становништво заштићене зоне УН-а Сребреница, у својству команданта 65. заштитног моторизованог пука (ЗМТП) Главног штаба ВРС, у чијем саставу је био и батаљон војне полиције, да је у периоду од 11.07. до 15.07.1995. на подручју Нове Касабе, свјесно пружио помоћ осталим члановима удруженог злочиначког подухвата, генералу Ратку Младићу, команданту Главног штаба ВРС, пуковнику Љубиши Беари, начелнику за безбједност Главног штаба ВРС, те другим командантима Дринског корпуса и Зворничке бригаде ВРС, као и јединицама полиције, да претходно заробе и по кратком поступку погубе и закопају војно способне мушкарце Бошњаке из сребреничке енклаве и на тај начин их униште као етничку групу на одређеном простору.

Оптужени Савчић терети се да је планирао, командовао и надзирао активности припадника 65. ЗМТП ВРС и Батаљона војне полиције приликом заробљавања и затварања више стотина мушкараца бошњачке националности на више локација на подручју Нове Касабе, те њиховом незаконитом затварању, злостављању и убиствима.

Оптужени Савчић Миломир терети се да је, радњама описаним у оптужници, починио кривично дјело помагање у геноциду из члана 171. тачка а) и б) КЗ-а БиХ, у вези са чланом 180. став 1. и чланом 31. КЗ-а БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba