Vijesti

ZA POMAGANJE U GENOCIDU U SREBRENICI 1995. GODINE OPTUŽEN SAVČIĆ MILOMIR (1959)

31.12.2019. 13:16

 Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

ZA POMAGANJE U GENOCIDU U SREBRENICI 1995. GODINE OPTUŽEN SAVČIĆ MILOMIR (1959)

-      Savčić Milomira, rođenog 1959. godine u mjestu Sokolac, državljanin BiH i Srbije.

Optuženi se tereti za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada VRS i policije, 1995. godine, na pučanstvo zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu zapovjednika 65. zaštitnog motorizovanog puka (ZMTP) Glavnog štaba VRS, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, da je u razdoblju od 11.07. do 15.07.1995. na području Nove Kasabe, svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog pothvata, generalu Ratku Mladiću, zapovjedniku Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS, te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije, da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku skupinu na određenom prostoru.

Optuženi Savčić tereti se da je planirao, zapovijedao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. ZMTP VRS i Bataljona vojne policije prigodom zarobljavanja i zatočenja više stotina  muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubojstvima.

Optuženi Savčić Milomir tereti se da je, radnjama opisanim u optužnici, počinio kazneno djelo pomaganje u genocidu iz članka 171. točka a) i b) KZ-a BiH, u svezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 31. KZ-a BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba