Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ САНСКОГ МОСТА

31.12.2019. 12:58

Оптужени Крунић Милорад се терети за злочине почињене над жртвама бошњачке и хрватске националности са подручја Санског Моста.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ САНСКОГ МОСТА

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

- КРУНИЋ МИЛОРАДА, рођеног 1953. године у мјесту Босански Милановац, општина Сански Мост, држављанина БиХ и Р Србије.

Наведени оптужени се терети да је у периоду 1992. године, у оквиру широког и систематичног напада Војске Републике Српске, припадника милиције и паравојних формација усмјереног против цивилног становништва бошњачке и хрватске националности на подручју општине Сански Мост, у својству припадника резервног састава милиције, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права.

У оквиру напада гранатирани су цивилни објекти, становништво истјерано из својих домова који су запаљени и пљачкани, а истјерано цивилно становништво раздвајано, одвајани мушкарци од жена и дјеце, а потом затварани у формиране затвореничке објекте у Санском Мосту, гдје су затворени мушкарци били изложени физичком и психичком злостављању, а велики број затвореника транспортован у логор “Мањача” на Мањачи.

Оптужени се терети да је дана 11.06.1992. године предводећи групу њему познатих припадника из пратње, учествовао у транспорту мушкараца из затвореничких објеката Спортска дворана и предузећа “Бетонирка” у логор “Мањача”, надзору конвоја, када је одвојио 6 цивила, а након тога учествовао у убиству тих цивила који су у повратку конвоја са Мањаче убијени из аутоматског оружја поред локалног пута Павићи-Хазићи.

Оптужени се терети за злочин против човјечности почињен прогоном цивилног становништва бошњачке и хрватске националности на подручју општине Сански Мост, убиствима због националне и вјерске припадности.

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 35 свједока и вјештака, те читањем преко 259 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba