Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU SANSKOG MOSTA

31.12.2019. 12:58

Optuženi Krunić Milorad se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Sanskog Mosta.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU SANSKOG MOSTA

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

- KRUNIĆ MILORADA, rođenog 1953. godine u mjestu Bosanski Milanovac, općina Sanski Most, državljanina BiH i R Srbije.

Navedeni optuženi se tereti da je u razdoblju 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, pripadnika milicije i paravojnih formacija usmjerenog protiv civilnog pučanstva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava milicije, postupao protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

U okviru napada granatirani su civilni objekti, pučanstvo istjerano iz svojih domova koji su zapaljeni i pljačkani, a istjerano civilno pučanstvo razdvajano, odvajani muškarci od žena i djece, a potom zatvarani u formirane zatočeničke objekte u Sanskom Mostu, gdje su zatočeni muškarci bili izloženi tjelesnom i psihičkom zlostavljanju, a veliki broj zatočenika transportiran u logor “Manjača” na Manjači.

Optuženi se tereti da je dana 11.06.1992. godine predvodeći skupinu njemu poznatih pripadnika iz pratnje, sudjelovao u transportu muškaraca iz zatočeničkih objekata Sportska dvorana i poduzeća “Betonirka” u logor “Manjača”, nadzoru konvoja, kada je odvojio 6 civila, a nakon toga sudjelovao u ubojstvu tih civila koji su u povratku konvoja sa Manjače ubijeni iz automatskog oružja pored lokalnog puta Pavići-Hazići.

Optuženi se tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen progonom civilnog pučanstva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području općine Sanski Most, ubojstvima zbog nacionalne i vjerske pripadnosti.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 35 svjedoka i vještaka, te čitanjem preko 259 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba