Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПРИЈЕДОРА

31.12.2019. 12:50

Оптужени Марчетић Југомир (1968) терете се за злочине почињене над бошњачким цивилним становништвом из мјеста Зецови у општини Приједор.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПРИЈЕДОРА

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

-       Марчетић Југомира, рођеног 1968. године у Ресавцима, Приједор, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је, за вријеме широког и систематичног напада ВРС, полиције и паравојних формација на цивилно становништво бошњачке и хрватске националности на подручју Приједора и околине, у својству припадника ВРС, учествовао у нападу и поступао супротно одредбама међународног хуманитарног права.

Наведени оптужени терети се за ратне злочине почињене над становништвом села Зецови у општини Приједор, приликом напада на наведено село, када је током и након напада убијено најмање 150 лица, те готово цјелокупно становништво протјерано и затворено у приједорским логорима Омарска, Кератерм и Трнопоље.

Оптужени Марчетић терети се да је лично учествовао у насилном раздвајању мушкараца од жена и дјеце, те прогону цивила, као и у убиству око 20 цивила бошњачке националности из наведеног села. Оптужени се терети и да је учествовао у мучењу, нечовјечном поступању, као и силовању и сексуалном злостављању жена и дјевојака бошњачке националности на наведеном подручју.

Оптужени се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем око 20 свједока и стручних вјештака, од чега ће око трећине свједока исказ дати уз мјере заштите, те прилагањем око 80 доказних материјала.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba