Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ БРАТУНЦА

31.12.2019. 12:45

Оптужени Тришић Милан (1963) терети се за злочин против човјечности и прогон цивилног становништва бошњачке националности на подручју Братунца, 1992. године.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ БРАТУНЦА

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

-       Тришић Милана, рођеног 1963. године у Братунцу, држављанина БиХ, депортован из САД-а због кривичног дјела имиграционе преваре.

Оптужени се терети да је од мјесеца априла до октобра 1992. године, за вријеме широког и систематичног напада полиције и војске ВРС, на подручју Братунца, заједно са другим припадницима ТО, ВРС, СЈБ Братунац и паравојних формација, учествовао у прогону цивилног становништва бошњачке националности, са подручја мјеста Хранча и града Братунца, почињеног убиствима, незаконитим затварањем, одвођењем у логоре супротно правилима међународног хуманитарног права, присилним нестанком, мучењем и другим нечовјечним дјелима сличне природе.

У оптужници се наводи да је као припадник ТО, у више наврата учествовао у нападу на село Хранча, настањено бошњачким цивилним становништвом, током којег је извршено незаконито лишење слободе и присилно измјештање више од 250 становника наведеног села, након чега је учествовао у пљачкању кућа и имовине која је након тога запаљена. Осим тога, терети се да је током мјесеца маја 1992. године учествовао у убиствима цивила бошњачке националности, затворених на више локација на подручју Братунца, нарочито у просторијама школе “Вук Караџић”, које је оптужени починио лично, убијањем цивила из ватреног оружја, као и на свиреп начин хладним оружјем, тупим предметима и на друге начине, одводио цивиле у непознатом правцу, те учествовао у убиствима већег броја лица.

Оптужени је правосуђу БиХ постао доступан након изручења из САД-а, гдје је процесуиран због давања неистинитих података о учствовању у рату у БиХ, након чега је изручен у Босну и Херцеговину.

Оптужени се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем око 120 свједока, од чега више од 30 свједока који ће исказ дати уз мјере заштите, те прилагањем више стотина доказних материјала.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba