Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU BRATUNCA

31.12.2019. 12:45

Optuženi Trišić Milan (1963) tereti se za zločin protiv čovječnosti i progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na području Bratunca, 1992. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU BRATUNCA

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

-      Trišić Milana, rođenog 1963. godine u Bratuncu, državljanina BiH, deportovan iz SAD-a zbog krivičnog djela imigracione prevare.

Optuženi se tereti da je od mjeseca aprila do oktobra 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i vojske VRS, na području Bratunca, zajedno sa drugim pripadnicima TO, VRS, SJB Bratunac i paravojnih formacija, sudjelovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti, sa područja mjesta Hranča i grada Bratunca, počinjenog ubistvima, nezakonitim zatvaranjem, odvođenjem u logore protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

U optužnici se navodi da je kao pripadnik TO, u više navrata sudjelovao u napadu na selo Hranča, nastanjeno bošnjačkim civilnim stanovništvom, tokom kojeg je izvršeno nezakonito lišenje slobode i prisilno izmještanje više od 250 stanovnika navedenog sela, nakon čega je sudjelovao u pljačkanju kuća i imovine koja je nakon toga zapaljena. Osim toga, tereti se da je tokom mjeseca maja 1992. godine sudjelovao u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, zatvorenih na više lokacija na području Bratunca, naročito u prostorijama škole “Vuk Karadžić”, koje je optuženi počinio lično, ubijanjem civila iz vatrenog oružja, kao i na svirep način hladnim oružjem, tupim predmetima i na druge načine, odvodio civile u nepoznatom pravcu, te sudjelovao u ubistvima većeg broja osoba.

Optuženi je pravosuđu BiH postao dostupan nakon izručenja iz SAD-a, gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka o sudjelovanju u ratu u BiH, nakon čega je izručen u Bosnu i Hercegovinu.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 120 svjedoka, od čega više od 30 svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba