Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА У БРЧКОМ 1993. ГОДИНЕ

31.12.2019. 09:20

Укупно 9 оптужених, некадашњих припадника Армије РБиХ и ХВО-а са подручја Брчког, оптужени су за мучење, злостављање и убиство 11 заробљених припадника ВРС.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН ПРОТИВ РАТНИХ ЗАРОБЉЕНИКА У БРЧКОМ 1993. ГОДИНЕ

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

1. Ризвановић Адмира, рођеног 1975. године у Брчком

2. Омеровић Смајила, рођеног 1970. године у Зворнику

3. Хускановић Јасмина, рођеног 1971. године у Брчком

4. Хиндић Кемала, рођеног 1949. године у Јабланици

5. Франчешевић Мартина, рођеног 1962. године у Брчком

6. Пљакић Рамиза, рођеног 1958. године у Сјеници, Р Србија

7. Анђеловић Иве, рођеног 1963. године у Брчком

8. Фазловић Хазима, рођеног 1950. године у Брчком

9. Фазловић Бахрије, рођеног 1967. године у Брчком

Оптужени се терете да су, оптужени Ризвановић, Омеровић и Хускановић, као припадници из састава Интервентне јединице 3. батаљона 108. моторизоване бригаде Армије РБиХ, за вријеме рата и оружаног сукоба, поступали супротно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција које регулишу поступање са заробљеницима за вријеме рата.

Они се терете да су приликом борбених дејстава у близини мјеста Бодериште, у извршеној засједи извршили заробљавање 11 припадника 1. посавске бригаде ВРС, те након тога мучили и злостављали, наносили им тешке физичке озљеде нечовјечним поступањем, те их након тога усмртили употребом ватреног и хладног оружја, нанијевиши им заживотне и посмртне озљеде.

Оптужени Хиндић, Франчешевић, Пљакић, Фазловић, Анђеловић и Фазловић терете се да су у својству команданата Оперативне групе I-Босанска Посавина, 108. пјешачке бригаде ХВО, те 108. моторизоване бригаде Армије РБиХ, знали за злочин који су починили њима подређени војници, те пропустили предузети нужне и разумне мјере како би починиоци били откривени, процесуирани и кажњени за ратни злочин.

Оптужени се терете за кривично дјело-ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. КЗ-а БиХ.

Тужилаштво БиХ ће наводе оптужбе доказивати позивањем око 70 свједока и стручних вјештака, те прилагањем више од 300 материјалних доказа.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba