Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЗВАНИЧНИКА МИНИСТАРСТВА БЕЗБЈЕДНОСТИ БиХ

30.12.2019. 15:04

Оптужница се односи на кривична дјела злоупотребе положаја или овлаштења из члана 220. став 2. и 3. КЗ-а БиХ и помагање у извршењу кривичних дјела.  

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЗВАНИЧНИКА МИНИСТАРСТВА БЕЗБЈЕДНОСТИ БиХ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

1.      МЕКТИЋ ДРАГАНА, рођеног 1956. године у мјесту Драгаловци, општина Добој, у својству министра безбједности БиХ

2.      ГОЛИЈАНИН ИГОРА, рођеног 1979. године у Сарајеву, у својству шефа Кабинета министра у Министарству безбједности БиХ

3.      АГИЋ САМИРА, рођеног 1968. године у Травнику, у својству помоћника министра у Министарству безбједности БиХ

4.      ГАРАПЛИЈА ЕДИНА, рођеног 1968. године у мјесту Пљевља, Црна Гора, у својству одговорног лица и власника Института за заштиту од пожара и експлозија - ИНЗА д.о.о. Сарајево.

Након истраге, коју је Тужилаштво БиХ провело након достављене пријаве Федералне управе полиције (ФУП) ФБиХ о незаконитостима у раду одговорних лица у Министарству безбједности БиХ, подигнута је оптужница против 4 лица која се терете да су у саучесништву починила кривична дјела и то: 

Оптужени Мектић Драган и Агић Самир продужено кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења из члана 220. став 3. КЗ-а БиХ, оптужени Голијанин Игор продужено кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења из члана 220. став 2. КЗ-а БиХ и оптужени Гараплија Един продужено кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења из члана 220. став 3. а у вези са чланом 31. КЗ-а БиХ.

Према наводима оптужнице, наведена лица су злоупотребом положаја и овлаштења починила кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу Босне и Херцеговине, а документована су различита вршења злоупотребе положаја или овлаштења највиших државних званичника и службеника у Министарству безбједности БиХ приликом реализовања међудржавног Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, а који је финансиран од стране делегације Европске уније у БиХ, а вриједност пројекта износила је 198.454,51 евра.

Оптужени се терете за злоупотребе положаја или овлаштења и груба кршења Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ, Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности БиХ приликом реализације наведеног пројекта, односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажовања људских ресурса, односно физичких и правних лица у оквиру активности пројекта, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, на који начин су остваривали незакониту имовинску корист.

Укупна причињена штета износи 244.764, 21 КМ. 

​Наводе оптужнице Тужилаштво ће доказивати позивањем 31 свједока и прилагањем  140 материјалних доказа.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba