Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZVANIČNIKA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH

30.12.2019. 15:04

Optužnica se odnosi na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 2. i 3. KZ-a BiH i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ZVANIČNIKA MINISTARSTVA SIGURNOSTI BiH

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

1.      MEKTIĆ DRAGANA, rođenog 1956. godine u mjestu Dragalovci, općina Doboj, u svojstvu ministra sigurnosti BiH

2.      GOLIJANIN IGORA, rođenog 1979. godine u Sarajevu, u svojstvu šefa Kabineta ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH

3.      AGIĆ SAMIRA, rođenog 1968. godine u Travniku, u svojstvu pomoćnika ministra u Ministarstvu sigurnosti BiH

4.      GARAPLIJA EDINA, rođenog 1968. godine u mjestu Pljevlja, Crna Gora, u svojstvu odgovorne osobe i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija - INZA d.o.o. Sarajevo.

Nakon istrage, koju je Tužilaštvo BiH provelo nakon dostavljene prijave Federalne uprave policije (FUP) FBiH o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu sigurnosti BiH, podignuta je optužnica protiv 4 osobe koje se terete da su u saučesništvu počinile krivična djela i to: 

Optuženi Mektić Dragan i Agić Samir produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. KZ-a BiH, optuženi Golijanin Igor produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 2. KZ-a BiH i optuženi Garaplija Edin produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 3. a u vezi sa članom 31. KZ-a BiH.

Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlaštenja počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine, a dokumentirana su različita vršenja zloupotrebe položaja ili ovlaštenja najviših državnih zvaničnika i službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH prilikom realiziranja međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je finansiran od strane delegacije Evropske unije u BiH, a vrijednost projekta iznosila je 198.454,51 eura.

Optuženi se terete za zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva sigurnosti BiH prilikom realizacije navedenog projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažiranja ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba u okviru aktivnosti projekta, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, na koji način su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ukupna pričinjena šteta iznosi 244.764, 21 KM. 

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem  140 materijalnih dokaza.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba