Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ КОТОР ВАРОШИ

27.12.2019. 15:17

Оптужени Љубан Ећим (1964) терети се за злочине почињене над жртвама бошњачке и хрватске националности на подручју Котор Вароши.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ КОТОР ВАРОШИ

Од стране Тужилаштва Босне и Херцеговине - Посебног одјела за ратне злочине, подигнута је оптужница против:

-          Ећим Љубана, рођеног 1964. године у Свилајнцу, Србија.

Оптужени се терети да је за вријеме широког и систематичног напада ВРС и полиције на становништво бошњачке и хрватске националности на подручју Котор Вароши и околине, од почетка јуна 1992. до средине 1994. године, у својству замјеника и de facto команданта Специјалне јединице полиције Центра служби безбједности Бања Лука, учествовао у удруженом злочиначком подухвату, са другим командантима и припадницима војске и полиције.

У оптужници се наводи да је прогон почињен убиствима, депортацијом и присилним пресељењем становништва, противзаконитим затварањем, мучењем, злостављањем, тјерањем на присилне радове, силовањем, присилним нестанцима, пљачкањем имовине, уништењем културних, вјерских и историјских споменика и вјерских објеката, као и другим нечовјечним дјелима.

Оптужницом су обухваћени злочини над цивилима у мјестима Котор Варош, Хрваћани, Орахова, Билице, Котор, Кукавице, Доњи Врбањци, Вечићи, Дабовци, Ханефићи, а злочини се односе на убиство више десетина жртава, незаконито затварање више стотина цивила, међу којима су биле и жене и дјеца, као и часне сестре и вјерски званичници. Такође, оптужница се односи и на намјерна уништавања и паљења 15 џамија и вјерских објеката, као и 8 цркава и вјерских објеката, међу којима су и објекти историјског наслијеђа изграђени у 19. вијеку.

Оптужени се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 261 свједока, међу којима 16 са мјерама заштите, те читањем преко 1.450 материјалних доказа.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba