Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU KOTOR VAROŠI

27.12.2019. 15:17

Optuženi Ljuban Ećim (1964) tereti se za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU KOTOR VAROŠI

Od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine - Posebnog odjela za ratne zločine, podignuta je optužnica protiv:

-          Ećim Ljubana, rođenog 1964. godine u Svilajncu, Srbija.

Optuženi se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoši i okoline, od početka juna 1992. do sredine 1994. godine, u svojstvu zamjenika i de facto komandanta Specijalne jedinice policije Centra službi bezbjednosti Banja Luka, sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, sa drugim komandantima i pripadnicima vojske i policije.

U optužnici se navodi da je progon počinjen ubistvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protivzakonitim zatvaranjem, mučenjem, zlostavljanjem, tjeranjem na prisilne radove, silovanjem, prisilnim nestancima, pljačkanjem imovine, uništenjem kulturnih, vjerskih i historijskih spomenika i vjerskih objekata, kao i drugim nečovječnim djelima.

Optužnicom su obuhvaćeni zločini nad civilima u mjestima Kotor Varoš, Hrvaćani, Orahova, Bilice, Kotor, Kukavice, Donji Vrbanjci, Večići, Dabovci, Hanefići, a zločini se odnose na ubistvo više desetina žrtava, nezakonito zatvaranje više stotina civila, među kojima su bile i žene i djeca, kao i časne sestre i vjerski zvaničnici. Također, optužnica se odnosi i na namjerna uništavanja i paljenja 15 džamija i vjerskih objekata, kao i 8 crkava i vjerskih objekata, među kojima su i objekti historijskog naslijeđa izgrađeni u 19. vijeku.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 261 svjedoka, među kojima 16 sa mjerama zaštite, te čitanjem preko 1.450 materijalnih dokaza.

  


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba