Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРОТИВ ЗАПОСЛЕНИКА ЦАРИНЕ

26.12.2019. 15:20

Укупно 4 оптужена лица, запослена као царински службеници УИО на граничном прелазу Шамац, починила су кривично дјело удруживања ради чињења кривичних дјела и примање дара и других облика користи.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРОТИВ ЗАПОСЛЕНИКА ЦАРИНЕ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

1. Радовановић Обрада, рођеног 1976. године у Славонском Броду, запослен као цариник у Царинском реферату Шамац

2. Делић Захида, зв. ”Зајко”, рођеног 1955. године у Оџаку, запослен као шеф смјене у Царинском реферату Шамац

3. Золотић Вирсана, рођеног 1965. године у Оџаку, запослен као цариник у Царинском реферату Шамац

4. Делић Мате, рођеног 1969. године у Оштрој Луци, Орашје, запослен као цариник у Царинском реферату Шамац

Оптужени се терете да су се, у фебруару 2019. године, користећи својства службених лица УИО БиХ на пословима царине, организовали у групу лица која је дјеловала са циљем прибављања противправне имовинске користи за себе и друга лица, чињењем коруптивних кривичних дјела.

Оптужени се терете да су у својству царинских службеника, од контролисаних лица захтијевали и примали дарове у виду новца како би, у оквиру својих овлаштења, пропустили извршити послове царинског надзора над робом која улази у БиХ, те су на тај начин остваривали за себе незакониту имовинску корист а наносили штету буџету и свим грађанима Босне и Херцеговине.

У оптужници се наводи да су оптужени, дана 11.02. ове године, приликом уласка на царинско подручје БиХ теретног моторног возила марке Мерцедес, захтијевали и примили дар у новчаном износу како би допустили улазак теретног возила које је превозило бијелу технику и кућанске апарате на територију БиХ без извршеног царинског надзора и царињења робе, што су били обавезни учинити.

Оптужени се терете да су као припадници групе људи организоване с циљем учињења кривичних дјела прописаних законом Босне и Херцеговине починили кривична дјела, и то као службена лица у институцијама БиХ захтијевали и примили дар у виду новца за себе да у оквиру своје функције не изврше што би морали извршити, те на тај начин починили кривична дјела - удруживање ради чињења кривичних дјела из члана 249. и примање дара и других облика користи из члана 217. Кривичног закона БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba