Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO PROTIV UPOSLENIKA CARINE

26.12.2019. 15:20

Ukupno 4 optužene osobe, uposlene kao carinski djelatnici UNO na graničnom prijelazu Šamac, počinile su kazneno djelo udruživanja radi činjenja kaznenih djela i primanje dara i drugih oblika koristi.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO PROTIV UPOSLENIKA CARINE

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1. Radovanović Obrada, rođenog 1976. godine u Slavonskom Brodu, uposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac

2. Delić Zahida, zv. ”Zajko”, rođenog 1955. godine u Odžaku, uposlen kao šef smjene u Carinskom referatu Šamac

3. Zolotić Virsana, rođenog 1965. godine u Odžaku, uposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac

4. Delić Mate, rođenog 1969. godine u Oštroj Luci, Orašje, uposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac

Optuženi se terete da su se, u veljači 2019. godine, koristeći svojstva službenih osoba UNO BiH na poslovima carine, organizirali u skupinu osoba koja je djelovala sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i druge osobe, činjenjem koruptivnih kaznenih djela.

Optuženi se terete da su u svojstvu carinskih djelatnika, od kontroliranih osoba zahtijevali i primali darove u vidu novca kako bi, u okviru svojih ovlasti, propustili izvršiti poslove carinskog nadzora nad robom koja ulazi u BiH, te su na taj način ostvarivali za sebe nezakonitu imovinsku korist a nanosili štetu proračunu i svim građanima Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da su optuženi, dana 11.02. ove godine, prigodom ulaska na carinsko područje BiH teretnog motornog vozila marke Mercedes, zahtijevali i primili dar u novčanom iznosu kako bi dopustili ulazak teretnog vozila koje je prevozilo bijelu tehniku i kućanske aparate na teritorij BiH bez izvršenog carinskog nadzora i carinjenja robe, što su bili obvezni učiniti.

Optuženi se terete da su kao pripadnici skupine ljudi organizirane s ciljem učinjenja kaznenih djela propisanih zakonom Bosne i Hercegovine počinili kaznena djela, i to kao službene osobe u institucijama BiH zahtijevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije ne izvrše što bi morali izvršiti, te na taj način počinili kaznena djela - udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. i primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. Kaznenog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba