Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KRIVIČNO DJELO PROTIV UPOSLENIKA CARINE

26.12.2019. 15:20

Ukupno 4 optužene osobe, uposlene kao carinski službenici UIO na graničnom prelazu Šamac, počinile su krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela i primanje dara i drugih oblika koristi.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KRIVIČNO DJELO PROTIV UPOSLENIKA CARINE

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1. Radovanović Obrada, rođenog 1976. godine u Slavonskom Brodu, uposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac

2. Delić Zahida, zv. ”Zajko”, rođenog 1955. godine u Odžaku, uposlen kao šef smjene u Carinskom referatu Šamac

3. Zolotić Virsana, rođenog 1965. godine u Odžaku, uposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac

4. Delić Mate, rođenog 1969. godine u Oštroj Luci, Orašje, uposlen kao carinik u Carinskom referatu Šamac

Optuženi se terete da su se, u februaru 2019. godine, koristeći svojstva službenih osoba UIO BiH na poslovima carine, organizirali u grupu osoba koja je djelovala sa ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i druge osobe, činjenjem koruptivnih krivičnih djela.

Optuženi se terete da su u svojstvu carinskih službenika, od kontrolisanih osoba zahtijevali i primali darove u vidu novca kako bi, u okviru svojih ovlaštenja, propustili izvršiti poslove carinskog nadzora nad robom koja ulazi u BiH, te su na taj način ostvarivali za sebe nezakonitu imovinsku korist a nanosili štetu budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da su optuženi, dana 11.02. ove godine, prilikom ulaska na carinsko područje BiH teretnog motornog vozila marke Mercedes, zahtijevali i primili dar u novčanom iznosu kako bi dopustili ulazak teretnog vozila koje je prevozilo bijelu tehniku i kućanske aparate na teritoriju BiH bez izvršenog carinskog nadzora i carinjenja robe, što su bili obavezni učiniti.

Optuženi se terete da su kao pripadnici grupe ljudi organizovane s ciljem učinjenja krivičnih djela propisanih zakonom Bosne i Hercegovine počinili krivična djela, i to kao službene osobe u institucijama BiH zahtijevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije ne izvrše što bi morali izvršiti, te na taj način počinili krivična djela - udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. i primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba