Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU ZBOG UTAJE POREZA U IZNOSU OD 673.827 KM

25.12.2019. 12:12

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

TUŽILAŠTVO BiH PODIGLO OPTUŽNICU ZBOG UTAJE POREZA U IZNOSU OD 673.827 KM

- VRLJIČAK MIROSLAVA, rođenog 1963. godine u Kiseljaku,  državljanina BiH i R Hrvatske,

- BOŠNJAK VJEKOSLAVA, rođenog 1964.  godine u Fojnici, državljanina BiH i R Hrvatske, i

- pravnog lica Trgotank d.o.o. Fojnica, čiji je direktor i odgovorno lice bez ograničenja ovlaštenja Miroslav Vrljičak, a u svojstvu opunomoćene osobe Bošnjak Vjekoslav.

Prema navodima optužnice, optuženi Miroslav Vrljičak, u svojstvu direktora i odgovornog lica bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u pravnom licu Trgotank d.o.o. Fojnica i Vjekoslav Bošnjak u svojstvu opunomoćene osobe  pravnog lica u svim pravnim poslovima, terete se da su u periodu  od mjeseca augusta 2009. do aprila 2013. godine, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, oštetili budžet institucija BiH u ukupnom iznosu od 673.827,87 KM.

Oni se terete da su pribavili dokumentaciju lažnog sadržaja i to lažne fakture navodnih dobavljača, te u poslovnoj evidenciji za navedeni period nisu iskazali stvarni promet, odnosno nisu obračunali i platili porez na dodatu vrijednost već su prikazali fiktivan promet u cilju izbjegavanja plaćanja PDV-a, na direktnu štetu po budžet BiH.

Pravno lice Trgotank d.o.o. Fojnica se tereti da je kao pravno lice raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju su ostvarili optuženi Vrljičak Miroslav i Vjekoslav Bošnjak.

Optuženi Vjekoslav Bošnjak i Vrljičak Miroslav se terete da su počinili krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. KZ-a BiH u vezi sa stavom 1. i članovima 29. i  54., a pravno lice Trgotank d.o.o. Fojnica krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. i članovima 29.,  54. i 124. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba