Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ПРИПАДНИКА ИСИЛ-а ИЗРУЧЕНОГ У БиХ

23.12.2019. 14:19

Мјера притвора предложена је из свих притворских разлога описаних у члану 132. ЗКП-а БиХ.

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ПРИПАДНИКА ИСИЛ-а ИЗРУЧЕНОГ У БиХ

Након испитивања осумњиченог, тужилац Одсјека за тероризам из Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за осумњиченог:

-       Дунић Мухарема, рођеног 30.01.1974. године у Јајцу.

Осумњичени је под истрагом и терети се да је током 2014. године напустио подручје Републике Аустрије, те заједно са супругом отишао у Сирију, са намјером да се придружи формацијама тзв. ”ИСИЛ”-а, који је од стране Савјета безбједности УН-а проглашен терористичком организацијом.

Оптужени се терети да је у оквиру формација “ИСИЛ”-а учествовао у ратним активностима, која представљају тешка кршења међународног хуманитарног права, са  циљем формирања калифата тзв. ”Исламске државе” на простору двије ратом захваћене државе.

Након пораза стуктура тзв. “ИСИЛ”-а, осумњичени је заробљен од стране коалицијских снага, те је прије неколико дана изручен правосуђу БиХ.

Тужилаштво БиХ и партнерске полицијске и безбједносне агенције прибавиле су велики број доказа о одласку и боравку осумњиченог на подручју Сирије.

Мјера притвора предложена је због опасности од бјекства осумњиченог, опасности да би боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе те вршити утицај на свједоке или саучеснике који ће свједочити о његовом боравку и ратовању у Сирији, као и опасности да би боравком на слободи могао починити кривично дјело, те опасности да би његово пуштање и боравак на слободи могли изазвати узнемиреност грађана и јавности.

Тужилаштво БиХ наставља интензивну истрагу у овом предмету.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba