Вијести

САСТАНАК ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА И РУКОВОДИЛАЦА ПОЛИЦИЈСКИХ АГЕНЦИЈА О УСПОСТАВИ МРЕЖЕ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИХ ТУЖИЛАЦА И ИСТРАЖИЛАЦА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА ОДРЖАН У САРАЈЕВУ

20.12.2019. 15:09

Успостава мреже омогућиће ефикаснију комуникацију, координацију и процесуирање предмета за кривична дјела трговине људима.

САСТАНАК ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА И РУКОВОДИЛАЦА ПОЛИЦИЈСКИХ АГЕНЦИЈА О УСПОСТАВИ МРЕЖЕ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНИХ ТУЖИЛАЦА И ИСТРАЖИЛАЦА ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА ОДРЖАН У САРАЈЕВУ

Састанак којем су присуствовали главни тужиоци и руководиоци полицијских агенција са нивоа државе, ентитета и Брчко дистрикта БиХ, као и представници Ударне групе за борбу против трговине људима и илегалних миграција, те званичници међународних организација, одржан је у Сарајеву у организацији Тужилаштва БиХ, Министарства безбједности БиХ и Министарства правде САД / OPDAT при Амбасади САД-а у Сарајеву.

Састанак је отворила главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, а организован је у оквиру активности реформе координационих механизама у борби против трговине људима у Босни и Херцеговини, у складу са препорукама за побољшање рада институција и агенција за провођење закона у Босни и Херцеговини.

На састанку је представљен модел Мреже специјализованих тужилаца и истражилаца за борбу против трговине људима у Босни и Херцеговини, који ангажовањем специјализованих представника у овој области треба убрзати и побољшати процесуирање ових кривичних дјела.

Представници институција позвани су да доставе приједлоге за представнике, односно контактне тачке из својих институција у оквиру Мреже.

Активности које се проводе су покренуте ради примјетне присутности ове врсте кривичних дјела у БиХ и региону, као и нових појавних облика и начина извршења ових кривичних дјела, нарочито у оквиру повећаних илегалних миграција на подручју БиХ, која захтијевају правовремену и координисану реакцију институција и агенција за провођење закона.

Активности на успостави мреже требају помоћи у сегменту побољшања статуса Босне и Херцеговине у борби против трговине људима, приближавању БиХ европским интеграцијама, као и побољшању статуса БиХ на међународним листама и анализама из наведене области.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba