Вијести

ГЛАВНИ ТУЖИОЦИ ИЗ БиХ, ЦРНЕ ГОРЕ, ХРВАТСКЕ И СРБИЈЕ УЗ УЧЕШЋЕ ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ПРИ МРМКС-у РАЗГОВАРАЈУ О ЈАЧАЊУ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ У БОРБИ ПРОТИВ НЕКАЖЊИВОСТИ РАТНИХ ЗЛОЧИНА

18.12.2019. 14:26

Централне теме састанка односе  се на анализу досадашње сарадње, са освртом на кључне изазове и проблеме уочене у пракси, као и примјере успјешне сарадње у протеклом периоду.

ГЛАВНИ ТУЖИОЦИ ИЗ БиХ, ЦРНЕ ГОРЕ, ХРВАТСКЕ И СРБИЈЕ УЗ УЧЕШЋЕ ГЛАВНОГ ТУЖИОЦА ПРИ МРМКС-у РАЗГОВАРАЈУ О ЈАЧАЊУ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ У БОРБИ ПРОТИВ НЕКАЖЊИВОСТИ РАТНИХ ЗЛОЧИНА

Такође, главни тужиоци и њихови тимови, разговарају и о досадашњем искуству са уступањем предмета са потврђеним оптужницама, те свим потребним активностима и предусловима који морају бити испуњени како би се обезбиједило уступање предмета, са посебним акцентом на обезбјеђење потребне заштите и сарадње свједока, као и сарадњу између тужилаштава током суђења.

Једна од тема састанка односи се и на сарадњу у истрагама и заједничке истражне тимове, као један од елемената битних за ефикаснију сарадњу и превазилажење проблема.

Такође, учесници састанка разговарају и о даљим корацима у будућности у односу на унапређење преноса поступака и сарадњу у истрагама.

На састанку је учествовао главни тужилац при МРМКС-у Serge Brammertz, чија сарадња и подршка је изузетно битна за развој регионалне сарадње, те делегације тужилаштава из земаља регије на чијем челу су Гордана Тадић, главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Дражен Јеленић, главни државни одвјетник Р Хрватске, Веселин Вучковић, тужилац Врховног државног тужилаштва Црне Горе, Снежана Станојковић, тужилац за ратне злочине Р Србије, као и представници међународних организација које су укључене у праћење процесуирања предмета ратних злочина.

Регионални састанак одржава се у Сарајеву у оквиру регионалног пројекта о ратним злочинима који Развојни програм Уједињених народа (UNDP) проводи у БиХ, Црној Гори, Хрватској и Србији, уз подршку влада Уједињеног Краљевства и Републике Италије.

Овај састанак дио је активности у оквиру пројекта који обухвата, између осталог, подршку у области заштите жртава и свједока, дигитализације и побољшања комуникације и извјештавања о предметима ратних злочина.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba