Вијести

ЗАЈЕДНИЧКА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА ТУЖИЛАШТАВА БиХ И Р СРБИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАЦИЈА У ОКВИРУ ОПЕРАЦИЈЕ “КАЈАК”

17.12.2019. 11:43

Активности су усмјерене на разбијање и процесуирање група за организовани криминал које дјелују на подручју Србије и Босне и Херцеговине, а које су организоване ради кријумчарења већег броја илегалних миграната, ради остваривања незаконите имовинске користи.

ЗАЈЕДНИЧКА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА ТУЖИЛАШТАВА БиХ И Р СРБИЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ ИЛЕГАЛНИХ МИГРАЦИЈА У ОКВИРУ ОПЕРАЦИЈЕ “КАЈАК”

Током реализације операције “Кајак”, данас су полицијски службеници SIPA-е, на подучју Братунца, лишили слободе једно лице осумњичено да је члан групе за организовани криминал, која је организована ради незаконитог кријумчарења и пребацивања илегалних миграната са подручја Србије у БиХ, ради даљег транспорта према земљама ЕУ.

Лице је осумњичено за кривично дјело – организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’  из члана 189а. КЗ-а БиХ.

Истовремено, у оквиру ове акције, на подручју Р Србије у координисаној акцији полицијски службеници СБПОК-а Србије лишили су слободе 6 осумњичених лица, међу којима и осумњиченог организатора групе.

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, полицијски службеници SIPA-е извршили су претресе стамбеног и пословних објеката које користи осумњичени из БиХ, те су изузети предмети и докази који ће бити кориштени у оквиру документовања и процесуирања кривичног дјела.

У оквиру рада у овој међународној операцији, подршку је пружио Полицијски центар Југоисточне Европе-SELEC, те је остварена сарадња Тужилаштва БиХ и SIPA-е са Обавјештајно-безбједносном агенцијом (ОБА) БиХ, Службом за послове са странцима БиХ и МУП-ом Републике Српске.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba