Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРОТИВ ЦАРИНСКИХ СЛУЖБЕНИКА

06.12.2019. 15:52

Три оптужена лица терете се за коруптивна кривична дјела примања дара и других облика користи, како би починили незаконитости приликом увоза камионске испоруке робе у Босну и Херцеговину.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРОТИВ ЦАРИНСКИХ СЛУЖБЕНИКА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу којом су обухваћени оптужени:

1.     Капетан Тино, рођен 1962. године у Травнику, запослен као цариник на Царинском реферату Градишка

2.     Дамјановић Дејан, рођен 1979. године у Бања Луци, запослен као цариник на Царинском реферату Градишка

3.     Туцикесић Александар, рођен 1977. године у Бања Луци, запослен као вођа смјене цариника на Царинском реферату Градишка

Оптужени се терете да су, током 2018. године, радећи на царинским пословима на Царинском реферату Градишка, користећи својства службених лица УИО БиХ, дјелујући у договору и организовано, починили коруптивно кривично дјело примања дара и других облика користи.

Они се терете да су тражили и примили новац од одређених лица како би погодовали приликом царињења камионске испоруке са бијелом техником и техничком робом на царинско подручје и територију Босне и Херцеговине.

У оптужници се наводи да су оптужени, након што су незаконито примили новац, без царинског надзора пропустили на територију БиХ камион и прикључно возило са техничком робом, чиме су за себе прибавили незакониту имовинску корист, а нанијели штету буџету и свим грађанима Босне и Херцеговине.

Подигнутом оптужницом предложено је и проширено одузимање незаконите имовинске користи од оптужених у износу од око 28 000 КМ.

Оптужени се терете за кривична дјела - удруживање ради чињења кривичних дјела из члана 249. КЗ-а БиХ и примање дара и других облика користи из члана 217. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba