Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO PROTIV CARINSKIH DJELATNIKA

06.12.2019. 15:52

Tri optužene osobe terete se za koruptivna kaznena djela primanja dara i drugih oblika koristi, kako bi počinili nezakonitosti prigodom uvoza kamionske isporuke robe u Bosnu i Hercegovinu.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO PROTIV CARINSKIH DJELATNIKA

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:

1.   Kapetan Tino, rođen 1962. godine u Travniku, uposlen kao carinik na Carinskom referatu Gradiška

2.   Damjanović Dejan, rođen 1979. godine u Banja Luci, uposlen kao carinik na Carinskom referatu Gradiška

3.   Tucikesić Aleksandar, rođen 1977. godine u Banja Luci, uposlen kao vođa smjene carinika na Carinskom referatu Gradiška

Optuženi se terete da su, tijekom 2018. godine, radeći na carinskim poslovima na Carinskom referatu Gradiška, koristeći svojstva službenih osoba UNO BiH, djelujući u dogovoru i organizirano, počinili koruptivno kazneno djelo primanja dara i drugih oblika koristi.

Oni se terete da su tražili i primili novac od određenih osoba kako bi pogodovali prigodom carinjenja kamionske isporuke sa bijelom tehnikom i tehničkom robom na carinsko područje i teritorij Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon što su nezakonito primili novac, bez carinskog nadzora propustili na teritorij BiH kamion i priključno vozilo sa tehničkom robom, čime su za sebe pribavili nezakonitu imovinsku korist, a nanijeli štetu proračunu i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Podignutom optužnicom predloženo je i prošireno oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih u iznosu od oko 28 000 KM.

Optuženi se terete za kaznena djela - udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. KZ-a BiH i primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 217. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba