Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KRIVIČNO DJELO PROTIV CARINSKIH SLUŽBENIKA

06.12.2019. 15:52

Tri optužene osobe terete se za koruptivna krivična djela primanja dara i drugih oblika koristi, kako bi počinili nezakonitosti prilikom uvoza kamionske isporuke robe u Bosnu i Hercegovinu.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KRIVIČNO DJELO PROTIV CARINSKIH SLUŽBENIKA

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:

1.   Kapetan Tino, rođen 1962. godine u Travniku, uposlen kao carinik na Carinskom referatu Gradiška

2.   Damjanović Dejan, rođen 1979. godine u Banja Luci, uposlen kao carinik na Carinskom referatu Gradiška

3.   Tucikesić Aleksandar, rođen 1977. godine u Banja Luci, uposlen kao vođa smjene carinika na Carinskom referatu Gradiška

Optuženi se terete da su, tokom 2018. godine, radeći na carinskim poslovima na Carinskom referatu Gradiška, koristeći svojstva službenih osoba UIO BiH, djelujući u dogovoru i organizirano, počinili koruptivno krivično djelo primanja dara i drugih oblika koristi.

Oni se terete da su tražili i primili novac od određenih osoba kako bi pogodovali prilikom carinjenja kamionske isporuke sa bijelom tehnikom i tehničkom robom na carinsko područje i teritoriju Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon što su nezakonito primili novac, bez carinskog nadzora propustili na teritoriju BiH kamion i priključno vozilo sa tehničkom robom, čime su za sebe pribavili nezakonitu imovinsku korist, a nanijeli štetu budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine.

Podignutom optužnicom predloženo je i prošireno oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih u iznosu od oko 28 000 KM.

Optuženi se terete za krivična djela - udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 249. KZ-a BiH i primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba