Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРИМАЊА ДАРА И ДРУГИХ ОБЛИКА КОРИСТИ

05.12.2019. 15:23

Оптужени службеници царинских органа у УИО БиХ, на граничном прелазу Градишка, терете се за примање дара, као незаконите имовинске користи, како би злоупотребом своје позиције омогућили другим лицима умањење царинских дажбина.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО ПРИМАЊА ДАРА И ДРУГИХ ОБЛИКА КОРИСТИ

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

1.     Низанџић Хамдије, зв. ”Док”, рођеног 1966. године у Бужиму, запослен као царински службеник УИО, Царински реферат Градишка

2.     Шпирић Милана, рођеног 1978. године у Бихаћу, запослен као царински службеник УИО, Царински реферат Градишка

Оптужени се терете да су, у својству овлаштених лица УИО БиХ, дјелујући у Царинском реферату на граничном прелазу Градишка, 24.11.2018. године, оптужени Низанџић као цариник, а оптужени Шпирић као вођа смјене, договорили и реализовали незаконит поступак увоза робе из СР Њемачке на подручје БиХ, те примили новчани дар како не би провели законски прописану процедуру приликом увоза камионске испоруке веће количине бијеле технике и друге робе, чиме су за себе остварили незакониту имовинску корист, те нанијели штету буџету БиХ и свим грађанима БиХ.

Оптужени се терете да су као службена лица у институцијама БиХ захтијевали и примили дар у виду новца за себе да у оквиру своје функције пропусте извршити што би морали извршити, чиме су починили кривично дјело-примање дара и других облика користи из члана 217. Кривичног закона БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba