Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KRIVIČNO DJELO PRIMANJA DARA I DRUGIH OBLIKA KORISTI

05.12.2019. 15:23

Optuženi službenici carinskih organa u UIO BiH, na graničnom prelazu Gradiška, terete se za primanje dara, kao nezakonite imovinske koristi, kako bi zloupotrebom svoje pozicije omogućili drugim osobama umanjenje carinskih dažbina.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KORUPTIVNO KRIVIČNO DJELO PRIMANJA DARA I DRUGIH OBLIKA KORISTI

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv:

1.   Nizandžić Hamdije, zv. ”Dok”, rođenog 1966. godine u Bužimu, uposlen kao carinski službenik UIO, Carinski referat Gradiška

2.   Špirić Milana, rođenog 1978. godine u Bihaću, uposlen kao carinski službenik UIO, Carinski referat Gradiška

Optuženi se terete da su, u svojstvu ovlaštenih osoba UIO BiH, djelujući u Carinskom referatu na graničnom prelazu Gradiška, 24.11.2018. godine, optuženi Nizandžić kao carinik, a optuženi Špirić kao vođa smjene, dogovorili i realizovali nezakonit postupak uvoza robe iz SR Njemačke na područje BiH, te primili novčani dar kako ne bi proveli zakonski propisanu proceduru prilikom uvoza kamionske isporuke veće količine bijele tehnike i druge robe, čime su za sebe ostvarili nezakonitu imovinsku korist, te nanijeli štetu budžetu BiH i svim građanima BiH.

Optuženi se terete da su kao službene osobe u institucijama BiH zahtijevali i primili dar u vidu novca za sebe da u okviru svoje funkcije propuste izvršiti što bi morali izvršiti, čime su počinili krivično djelo-primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. Krivičnog zakona BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba