Вијести

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ТУЖИЛАШТВА БиХ, ГОРДАНА ТАДИЋ, СА СВОЈИМ САРАДНИЦИМА УЧЕСТВУЈЕ НА 20. МЕЂУНАРОДНОМ ФОРУМУ ЗА ТУЖИОЦЕ О БОРБИ ПРОТИВ ПРЕКОГРАНИЧНОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА У ДРЕЗДЕНУ

27.11.2019. 11:34

Централне теме форума односе се на искуства земаља у борби против тероризма у различитим сегментима, те борбу против организованог криминала, трговине људима, кријумчарења оружја и опојних дрога, као и сајбер криминала.

 

ГЛАВНА ТУЖИТЕЉКА ТУЖИЛАШТВА БиХ, ГОРДАНА ТАДИЋ, СА СВОЈИМ САРАДНИЦИМА УЧЕСТВУЈЕ НА 20. МЕЂУНАРОДНОМ ФОРУМУ ЗА ТУЖИОЦЕ О БОРБИ ПРОТИВ ПРЕКОГРАНИЧНОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА У ДРЕЗДЕНУ

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, те замјеница главног тужиоца Диана Кајмаковић и тужилац  Мирза Хукељић, учествују на 20. Међународном форуму за  тужиоце о борби против прекограничног организованог криминала који се одржава у Дрездену, СР Њемачка.

Тужиоци из 36 земаља на форуму размјењују искуства у борби против прекограничног организованог криминала, тако да ће тужиоци из БиХ бити у прилици размијенити искуства у вези процесуирања терористичких бораца са страних ратишта са колегама из других земаља, а уз презентацију међународне сарадње и активности у оквиру EUROPOL-а и органа ЕУ за борбу против тероризма.

На тужилачком форуму разговара се о међународној сарадњи и искуствима земаља у борби против трговине људима и илегалних миграција, у оквиру којих се презентују међународне операције у којима је учествовала Босна и Херцеговина.

Такође, разговара се и о активностима међународне сарадње у процесуирању организованог криминала почињеног на подручју тзв. “Балканске руте”, као и искуствима тужилаца из различитих земаља у борби против сајбер криминала, са акцентом на надлежност и поступак доказивања ових кривичних дјела.

На форуму су се учесницима обратили и званичници EUROPOL-а, EUROJUST-а те других институција ЕУ задужених за сарадњу агенција за провођење закона.

Форум се одржава у оквиру TAIEX програма, а организован је у сарадњи са тужилаштвом Саксоније, СР Њемачка.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba