Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA TUŽITELJSTVA BiH, GORDANA TADIĆ, SA SVOJIM SURADNICIMA SUDJELUJE NA 20. MEĐUNARODNOM FORUMU ZA TUŽITELJE O BORBI PROTIV PREKOGRANIČNOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA U DRESDENU

27.11.2019. 11:34

Središnje teme foruma odnose se na iskustva zemalja u borbi protiv terorizma u različitim segmentima, te borbu protiv organiziranog kriminala, trgovine ljudima, krijumčarenja oružja i opojnih droga, kao i cyber kriminala.

GLAVNA TUŽITELJICA TUŽITELJSTVA BiH, GORDANA TADIĆ, SA SVOJIM SURADNICIMA SUDJELUJE NA 20. MEĐUNARODNOM FORUMU ZA TUŽITELJE O BORBI PROTIV PREKOGRANIČNOG ORGANIZIRANOG KRIMINALA U DRESDENU

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, te zamjenica glavnog tužitelja Diana Kajmaković i tužitelj  Mirza Hukeljić, sudjeluju na 20. Međunarodnom forumu za  tužitelje o borbi protiv prekograničnog organiziranog kriminala koji se održava u Dresdenu, SR Njemačka.

Tužitelji iz 36 zemalja na forumu razmjenjuju iskustva u borbi protiv prekograničnog organiziranog kriminala, tako da će tužitelji iz BiH biti u prigodi razmijeniti iskustva u svezi procesuiranja terorističkih boraca sa stranih ratišta sa kolegama iz drugih zemalja, a uz prezentaciju međunarodne suradnje i aktivnosti u okviru EUROPOL-a i tijela EU za borbu protiv terorizma.

Na tužiteljskom forumu razgovara se o međunarodnoj suradnji i iskustvima zemalja u borbi protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, u okviru kojih se prezentiraju međunarodne operacije u kojima je sudjelovala Bosna i Hercegovina.

Također, razgovara se i o aktivnostima međunarodne suradnje u procesuiranju organiziranog kriminala počinjenog na području tzv. “Balkanske rute”, kao i iskustvima tužitelja iz različitih zemalja u borbi protiv cyber kriminala, sa akcentom na nadležnost i postupak dokazivanja ovih kaznenih djela.

Na forumu su se sudionicima obratili i dužnosnici EUROPOL-a, EUROJUST-a te drugih institucija EU zaduženih za suradnju agencija za provedbu zakona.

Forum se održava u okviru TAIEX programa, a organiziran je u suradnji sa tužiteljstvom Saksonije, SR Njemačka.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba