Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ВОГОШЋЕ И ИЛИЈАША

20.11.2019. 09:35

Оптужени Трифуновић Миладин се терети за злочине почињене над жртвама бошњачке националности са подручја Вогошће и Илијаша током 1992. године.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ВОГОШЋЕ И ИЛИЈАША

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине подигао је оптужницу против:

-      Трифуновић Миладина, рођеног 1956. године у општини Хан Пијесак, држављанина Босне и Херцеговине и Републике Србије.

Оптужени се терети да је у вријеме широког и систематичног напада усмјереног на цивилно становништво  бошњачке националности на подручју Вогошће и Илијаша, у периоду од мјесеца јула до децембра 1992. године, у својству команданта Вогошћанске бригаде ВРС, одговоран за убиства и смртна страдања, те физичка и психичка злостављања већег броја лица незаконито затворених у објекту званом ”Плањина кућа” у мјесту Свраке.

Према наводима оптужнице, оптужени је у више наврата у наведеном периоду давао сагласност својим подређеним, као и лично издавао наредбу за кориштење затворених цивила из затвореничког објекта “Плањина кућа” за довођење на прве борбене линије, гдје су исти кориштени за присилне радове у зони ватреног дејства, те кориштени као живи штит, што је резултирало убиствима најмање 22 лица, рањавањем и тешким физичким озљедама најмање 18 лица, као и злостављањем више десетина затворених лица.

Оптужени се терети за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. у вези са чланом 180.  те члановима 30. и 31. КЗ-а БиХ.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем 62 свједока, од чега 6 свједока са додијељеним мјерама заштите, вјештаком медицинске струке, те прилагањем 300 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba