Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU VOGOŠĆE I ILIJAŠA

20.11.2019. 09:35

Optuženi Trifunović Miladin se tereti za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Vogošće i Ilijaša tijekom 1992. godine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA ZLOČIN PROTIV ČOVJEČNOSTI NA PODRUČJU VOGOŠĆE I ILIJAŠA

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

-      Trifunović Miladina, rođenog 1956. godine u općini Han Pijesak, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Optuženi se tereti da je u vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno pučanstvo bošnjačke nacionalnosti na području Vogošće i Ilijaša, u razdoblju od mjeseca srpnja do prosinca 1992. godine, u svojstvu zapovjednika Vogošćanske brigade VRS, odgovoran za ubojstva i smrtna stradanja, te tjelesna i psihička zlostavljanja većeg broja osoba nezakonito zatočenih u objektu zvanom ”Planjina kuća” u mjestu Svrake.

Prema navodima optužnice, optuženi je u više navrata u navedenom razdoblju davao suglasnost svojim podređenim, kao i osobno izdavao naredbu za korištenje zatočenih civila iz zatočeničkog objekta “Planjina kuća” za dovođenje na prve borbene crte, gdje su isti korišteni za prinudne radove u zoni vatrenog dejstva, te korišteni kao živi štit, što je rezultiralo ubojstvima najmanje 22 osobe, ranjavanjem i teškim tjelesnim ozljedama najmanje 18 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatočenih osoba.

Optuženi se tereti za kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. u svezi sa člankom 180.  te člancima 30. i 31. KZ-a BiH.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, od čega 6 svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, vještakom medicinske struke, te prilaganjem 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba