Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ŠEFOM DELEGACIJE EU I SPECIJALNIM PREDSTAVNIKOM EU U BiH

15.11.2019. 11:54

Centralne teme sastanka odnosile su se na jačanje vladavine prava i ulogu pravosuđa u procesu evropskih integracija.

 

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA ŠEFOM DELEGACIJE EU I SPECIJALNIM PREDSTAVNIKOM EU U BiH

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sa svojim saradnicima, sastala se sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH, Nj. E. ambasadorom Johannom Sattlerom i njegovim saradnicima.

Ovo je prva posjeta g. Sattlera Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, nakon stupanja na dužnost 1. septembra ove godine.

Glavna tužiteljica upoznala je specijalnog predstavnika EU sa radom i aktivnostima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u procesu jačanja vladavine prava, kao i aktivnostima planiranim u budućnosti u radu i djelovanju ove institucije.

Također, glavna tužiteljica je još jednom iskazala zahvalnost Evropskoj uniji za pomoć i podršku Tužilaštvu BiH, koja se ogleda u podršci u izgradnji  i opremanju kapaciteta ove institucije, pomoći u ekspertskim i stručnim edukacijama, kao i drugim vidovima podrške vladavini prava u BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, tokom ove i prošle godine, sudjelovalo je u više aktivnosti i zajedničkih operacija sa kolegama i partnerskim institucijama iz zemalja EU, a u borbi protiv različitih oblika organiziranog međunarodnog kriminala.

Na sastanku je istaknuto da je jačanje vladavine prava i sigurnosti građana jedan od ključnih elemenata u uspostavljanju evropskih vrijednosti u BiH, te vrlo značajan segment u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba