Vijesti

ZAJEDNIČKIM RADOM U OKVIRU PREDMETA “TERRA” PRONAĐENO TIJELO NESTALE OSOBE NA PALAMA

05.11.2019. 13:01

Na mjestu ekshumacije nalazi se istražitelj Tužiteljstva BiH koji rukovodi ekshumacijom i koordinira rad ovlaštenih službenih osoba.

ZAJEDNIČKIM RADOM U OKVIRU PREDMETA “TERRA” PRONAĐENO TIJELO NESTALE OSOBE NA PALAMA

Na lokalitetu Radonjići u općini Pale, danas je uz naredbu Suda BiH a pod nadzorom Tužiteljstva BiH, počeo proces ekshumacije, prigodom kojeg su pronađeni posmrtni ostaci jedne NN osobe.

Na mjestu događaja nazočne su stručne osobe iz Instituta za nestale osobe (INO) BiH, Instituta za sudsku medicinu Univerziteta u Sarajevu, forenzičar Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP) te policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA i MUP-a RS PU Istočno Sarajevo, koji osiguravaju lokaciju ekshumacije.

Nakon iskopavanja, posmrtni ostaci bit će upućeni na daljnju obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize, kako bi se utvrdio identitet osobe kojoj pripadaju pronađeni posmrtni ostaci.

Današnji pronalazak posmrtnih ostataka rezultat je zajedničkog rada Tužiteljstva BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA i Instituta za nestale osobe (INO) BiH, u okviru predmeta pod nazivom “Terra”, koji se vodi u Tužiteljstvu BiH, sa ciljem da se zajedničkom razmjenom informacija i analitičkih podataka dođe do informacija o lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci osoba nestalih u proteklom ratu.


 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba