Вијести

САСТАНАК ТАДИЋ-BRAMMERTZ ОДРЖАН У ТУЖИЛАШТВУ БиХ

28.10.2019. 18:09

Централне теме састанка односиле су се на процесуирање предмета Категорије 2, прослијеђених из Тужилаштва МКСЈ/МРМКС-а, регионалну сарадњу у борби против некажњивости ратних злочина и процесуирање предмета против лица високог нивоа одговорности против којих је оптужнице, у предметима Категорије 2, подигло Тужилаштво БиХ, а које се налазе у сусједним земљама.

САСТАНАК ТАДИЋ-BRAMMERTZ ОДРЖАН У ТУЖИЛАШТВУ БиХ

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, са својим сарадницима, састала се са главним тужиоцем при МРМКС-у, Sergeom Brammertzom и његовим тимом.

На састанку је разговарано о процесуирању предмета Категорије 2 који су прослијеђени из Хашког трибунала, а који се процесуирају након подигнутих оптужница у Тужилаштву БиХ, као и могућностима преноса предмета Категорије 2 у Хрватску и Србију, ради отклањања застоја у процесуирању због недоступности оптужених, како би се процесуирали под надзором Тужилаштва при МРМКС-у.

Такође, на састанку је разговарано и о преносу предмета из Тужилаштва БиХ према правосудним институцијама оба ентитета и Брчко дистрикта БиХ, текућим и планираним активностима Тужилаштва БиХ у 2019. години, будућим састанцима главних тужилаца региона, те активностима на ексхумацијама и потрагама за несталим лицима.

Тужилаштво БиХ је исказало потребу за унапређењем сарадње са МРМКС-ом у будућности, укључујући, између осталог, и организовање обука и размјене искустава између двају тужилаштава.

Тужилаштво МРМКС-а и Тужилаштво БиХ одржавају редовне радне састанке са циљем што ефикаснијег процесуирања предмета ратних злочина, борбе против некажњивости ратних злочина, као и улагања додатних напора у процесу тражења и идентификације несталих лица.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba