Vijesti

SASTANAK TADIĆ-BRAMMERTZ ODRŽAN U TUŽILAŠTVU BiH

28.10.2019. 18:09

 

Centralne teme sastanka odnosile su se na procesuiranje predmeta Kategorije 2, proslijeđenih iz Tužilaštva MKSJ/MRMKS-a, regionalnu saradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i procesuiranje predmeta protiv osoba visokog nivoa odgovornosti protiv kojih je optužnice, u predmetima Kategorije 2, podiglo Tužilaštvo BiH, a koje se nalaze u susjednim zemljama.
SASTANAK TADIĆ-BRAMMERTZ ODRŽAN U TUŽILAŠTVU BiH

 

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, sa svojim saradnicima, sastala se sa glavnim tužiocem pri MRMKS-u, Sergeom Brammertzom i njegovim timom.

 

Na sastanku je razgovarano o procesuiranju predmeta Kategorije 2 koji su proslijeđeni iz Haškog tribunala, a koji se procesuiraju nakon podignutih optužnica u Tužilaštvu BiH, kao i mogućnostima prenosa predmeta Kategorije 2 u Hrvatsku i Srbiju, radi otklanjanja zastoja u procesuiranju zbog nedostupnosti optuženih, kako bi se procesuirali pod nadzorom Tužilaštva pri MRMKS-u.

 

Također, na sastanku je razgovarano i o prenosu predmeta iz Tužilaštva BiH prema pravosudnim institucijama oba entiteta i Brčko distrikta BiH, tekućim i planiranim aktivnostima Tužilaštva BiH u 2019. godini, budućim sastancima glavnih tužilaca regiona, te aktivnostima na ekshumacijama i potragama za nestalim osobama.

 

Tužilaštvo BiH je iskazalo potrebu za unapređenjem saradnje sa MRMKS-om u budućnosti, uključujući, između ostalog, i organizovanje obuka i razmjene iskustava između dvaju tužilaštava.

 

Tužilaštvo MRMKS-a i Tužilaštvo BiH održavaju redovne radne sastanke sa ciljem što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, borbe protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i ulaganja dodatnih napora u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba.

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba