Вијести

У ВИСОКОМ ЗАПОЧЕТА КОНАЧНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА ЖРТАВА ИЗ ХАЏИЋА, ПРОНАЂЕНИХ У МАСОВНОЈ ГРОБНИЦИ НА ПЛАНИНИ ИГМАН

25.10.2019. 14:39

За данас је заказана идентификација за 10 лица за које је стигао ДНК налаз, а ексхумирано је укупно 12 лица. За 2 лица се још чека налаз ДНК.

У ВИСОКОМ ЗАПОЧЕТА КОНАЧНА ИДЕНТИФИКАЦИЈА ЖРТАВА ИЗ ХАЏИЋА, ПРОНАЂЕНИХ У МАСОВНОЈ ГРОБНИЦИ НА ПЛАНИНИ ИГМАН

У просектури Градска гробља Високо, данас је започет процес коначне идентификације дванаест жртава ексхумираних на локалитету Локвица, општина Илиџа, у периоду од 05.06. – 07.06.2019. године.

Процес идентификације је започет, у договору са члановима породица жртава, а након пристизања првих резултата ДНК анализе.  До сада је коначном идентификацијом идентификовано десет лица. Узорци за још два лица су у поступку обраде, те ће идентификација бити окончана у што скоријем периоду.

На локацији гдје се врши процес коначне идентификације налази се истражилац Посебног одјела за ратне злочине, који координише активности заједно са надлежним лицима институција које учествују у процесу, а у оквиру предмета ратног злочина на којем ради Тужилаштво БиХ.

Процес ексхумације масовне гробнице на локалитету Локвице резултат је заједничког рада и дјеловања домаћих и међународних институција укључених у процес тражења несталих лица.

Проналазак и идентификација жртава је важан процес за породице жртава које већ дуже од двије деценије трагају за својим најближима, а од изузетне је важности и за тужилаштво, јер се ради о доказном материјалу у истрагама и предметима за ратне злочине.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba