Вијести

НА ПОДРУЧЈУ СОКОЦА ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ

23.10.2019. 12:17

По налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, лишен је слободе Трифуновић Миладин (1956), некадашњи командант Вогошћанске бригаде ВРС.

 

НА ПОДРУЧЈУ СОКОЦА ЛИШЕН СЛОБОДЕ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ЗЛОЧИН ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјела за ратне злочине, полицијски службеници SIPA-е, на подручју Сокоца, лоцирали су, идентификовали и лишили слободе осумњиченог:

-          Трифуновић Миладина, рођеног 1956. године у Хан Пијеску.

Упоредо са лишењем слободе, на основу захтјева тужилаштва и наредбе Суда БиХ, врше се претреси објеката које користи осумњичени.

Наведени осумњичени је под истрагом коју води Тужилаштво БиХ и терети се за злочине против човјечности почињене над жртвама бошњачке националности са подручја Вогошће и Илијаша током 1992. године.

Он је осумњичен да је, у својству команданта Вогошћанске бригаде ВРС, одговоран за убиства и смртна страдања, те физичка и психичка злостављања већег броја лица, незаконито затворених у објекту званом ”Плањина кућа” у мјесту Свраке, која су одвођена у живи штит, као и на присилне радове на борбеној линији, у зони ватреног дејства, што је резултирало убиствима најмање 20 лица, рањавањем и тешким физичким озљедама најмање 20 лица, као и злостављањем више десетина затворених лица.

Након лишења слободе, осумњичени ће бити предат поступајућем тужиоцу који ће испитати осумњиченог, те након тога донијети одлуку о даљим активностима у предмету.

Осумњичени је под истрагом због кривичног дјела злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba