Vijesti

SPORAZUMNO PRIZNANJE KRIVICE DRUGOOPTUŽENOG U PREDMETU KLEMENT BARBIĆ I DR.; PREDLOŽENA KAZNA ZATVORA I NOVČANA KAZNA

03.10.2019. 12:00

U okviru predmeta Tužilaštva BiH, optuženi za izvršeno krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa drugim krivičnim djelima finansijskog kriminala i krivotvorenja isprave, u potpunosti je sporazumno priznao krivicu.

SPORAZUMNO PRIZNANJE KRIVICE DRUGOOPTUŽENOG U PREDMETU KLEMENT BARBIĆ I DR.; PREDLOŽENA KAZNA ZATVORA I NOVČANA KAZNA

Valentino Barbić, rođen 1982. godine u Sarajevu, državljanin Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, optužen u okviru predmeta organizovanog kriminala, u prisustvu advokata sporazumno je u potpunosti priznao krivicu za navedena krivična djela.

Optuženi je u potpunosti priznao svoje sudjelovanje u organizovanoj kriminalnoj grupi, koja je krivotvorenjem dokumentacije vršila fiktivnu nabavku raznih mašina za koje su nezakonito prijavljivali povrat ulaznog PDV-a, kao i fiktivno prijavljivali krađe te prevarom naplaćivali visoke sume osiguranja, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist te su oštetili više lizing kuća i osiguravajućih društava.

U skladu sa sporazumom, tužilac i optuženi su saglasni da Sud BiH izrekne optuženom, kao glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine, kao i sporednu novčanu kaznu od 60.000 KM.

Predložena kazna u skladu je sa ulogom optuženog u izvršenju krivičnih djela.

 Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba