Вијести

РАДНА ПОСЈЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ТУЖИЛАШТВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ МЕЂУНАРОДНОМ РЕЗИДУАЛНОМ МЕХАНИЗМУ ЗА КРИВИЧНЕ СУДОВЕ

10.09.2019. 14:16

Првог дана посјете одржан је заједнички састанак делегације Тужилаштва Босне и Херцеговине, на челу са главном тужитељицом Горданом Тадић и делегације Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије на челу са главном тужитељицом Снежаном Станојковић и са главним тужиоцем Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Sergeom Brammertzom.

РАДНА ПОСЈЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ ТУЖИЛАШТВА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ МЕЂУНАРОДНОМ РЕЗИДУАЛНОМ МЕХАНИЗМУ ЗА КРИВИЧНЕ СУДОВЕ

На састанку се разговарало о регионалној сарадњи и сарадњи са тужилаштвом МРМКС-а, са акцентом на уступање предмета између тужилаштава БиХ и Србије, као и сарадњи у истрагама у предметима против лица са двојним држављанством и лица која не могу бити изручена, затим помоћи МРМКС-а у овим процесима, као и другим питањима у вези регионалне сарадње, која су иницирана на претходном регионалном састанку тужилаца у Београду у мају 2019. године.

Другог дана посјете одржан је састанак делегације Тужилаштва Босне и Херцеговине са главним тужиоцем Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Sergeom Brammertzom и сарадницима.

На састанку се разговарало о могућности наставка помоћи Канцеларије тужиоца МРМКС-а на побољшању регионалне сарадње у оквиру пројекта UNDP-а у којем учествују тужилаштва из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске и Црне Горе.

Делегација Тужилаштва Босне и Херцеговине исказала је потребу за наставком даље сарадње са МРМКС-ом, не само у оквиру регионалне сарадње, него и рада на предметима ратних злочина у Босни и Херцеговини, те о потреби наставка пројекта официра за везу Тужилаштва БиХ при МРМКС-у, као и пројекта ангажовања приправника.

Такође се разговарало и о реализацији регионалног пројекта тражења несталих лица који се одвија у сарадњи са Међународним комитетом Црвеног крста, Међународном комисијом за нестала лица (ICMP), Институтом за нестала лица БиХ као и институцијама ангажованим на тражењу несталих лица из регије.

Главни тужиоци су исказали спремност за наставак сарадње у циљу бржег и ефикаснијег процесуирања предмета ратних злочина и проналаска несталих лица.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba