Vijesti

RADNA POSJETA DELEGACIJE TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE MEĐUNARODNOM REZIDUALNOM MEHANIZMU ZA KRIVIČNE SUDOVE

10.09.2019. 14:16

Prvog dana posjete održan je zajednički sastanak delegacije Tužilaštva Bosne i Hercegovine, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić i delegacije Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije na čelu sa glavnom tužiteljicom Snežanom Stanojković i sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Sergeom Brammertzom.

 

RADNA POSJETA DELEGACIJE TUŽILAŠTVA BOSNE I HERCEGOVINE MEĐUNARODNOM REZIDUALNOM MEHANIZMU ZA KRIVIČNE SUDOVE

Na sastanku se razgovaralo o regionalnoj saradnji i saradnji sa tužilaštvom MRMKS-a, sa akcentom na ustupanje predmeta između tužilaštava BiH i Srbije, kao i saradnji u istragama u predmetima protiv osoba sa dvojnim državljanstvom i osoba koje ne mogu biti izručene, zatim pomoći MRMKS-a u ovim procesima, kao i drugim pitanjima u vezi regionalne saradnje, koja su inicirana na prethodnom regionalnom sastanku tužilaca u Beogradu u maju 2019. godine.

Drugog dana posjete održan je sastanak delegacije Tužilaštva Bosne i Hercegovine sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Sergeom Brammertzom i saradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti nastavka pomoći Ureda tužioca MRMKS-a na poboljšanju regionalne saradnje u okviru projekta UNDP-a u kojem učestvuju tužilaštva iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Delegacija Tužilaštva Bosne i Hercegovine iskazala je potrebu za nastavkom dalje saradnje sa MRMKS-om, ne samo u okviru regionalne saradnje, nego i rada na predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, te o potrebi nastavka projekta oficira za vezu Tužilaštva BiH pri MRMKS-u, kao i projekta angažovanja pripravnika.

Takođe se razgovaralo i o realizaciji regionalnog projekta traženja nestalih osoba koji se odvija u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog križa, Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP), Institutom za nestale osobe BiH kao i institucijama angažovanim na traženju nestalih osoba iz regije.

Glavni tužioci su iskazali spremnost za nastavak saradnje u cilju bržeg i efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina i pronalaska nestalih osoba.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba