Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO NEDOZVOLJENI PROMET AKCIZNIH PROIZVODA I SKLADIŠTENJA ROBE, TE NEDOZVOLJENOG DRŽANJA ORUŽJA

10.09.2019. 12:17

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:  

 

 

-      KOLOBARIĆ IVANA, rođenog 1980. godine u Širokom Brijegu, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO NEDOZVOLJENI PROMET AKCIZNIH PROIZVODA I SKLADIŠTENJA ROBE, TE NEDOZVOLJENOG DRŽANJA ORUŽJA

Prema navodima optužnice, Kolobarić se tereti da se radi sticanja protivpravne imovinske koristi, u namjeri dalje prodaje, neovlašteno bavio nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, odnosno,  nezakonito skladištio duhan u porodičnoj kući i pomoćnim prostorijama koje je koristio, a koje nisu registrovane za tu namjenu u skladu sa zakonom.

Navedeni duhan je, suprotno zakonskim propisima, radi prodaje, pripremao u oblik pogodan za konzumaciju, te prodavao njemu poznatim kupcima,  a za koji duhan nije posjedovao nikakvu dokumentaciju, odnosno koji nije obilježen akciznim markicama.

Prilikom izvršenih pretresa pronađen je duhan u količini od oko 20.120 kg, ukupne vrijednosti u iznosu od 51.136,00 KM.

Na navedeni način optuženi je pribavio novčanu korist u većem iznosu, u vidu neplaćenih indirektnih poreza na štetu budžeta BiH.

Također, optuženi se tereti da je u porodičnoj kući neovlašteno držao dvije automatske puške marke PAP M-59 i pušku M-48, čija nabavka građanima uopšte nije dozvoljena prema odredbi Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva Hercegovačko-neretvanskog kantona („Narodne novine Hercegovačko-neretvanskog kantona“, broj 5/17).

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljeno skladištenje robe iz člana 210b. i krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a. KZ-a BiH, te  krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. KZ-a FBiH, sve u vezi sa članom 53. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba