Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ И ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЈА ПРОВОДЕ АКТИВНОСТИ У БОРБИ ПРОТИВ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА; ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 5 ОСУМЊИЧЕНИХ

09.09.2019. 12:34

Акција се реализује у оквиру међународне операције, уз подршку EUROPOL-а, а у заједничкој борби против илегалних миграција учествују и партнерске институције Хрватске.

ТУЖИЛАШТВО БиХ И ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЈА ПРОВОДЕ АКТИВНОСТИ У БОРБИ ПРОТИВ КРИЈУМЧАРЕЊА ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА; ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 5 ОСУМЊИЧЕНИХ

У оквиру акције кодног назива “Ривер”, у више градова на сјеверу БиХ проведене су активности лишења слободе и претреса укупно 5 осумњичених лица која се терете за кривично дјело организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’ из члана 189а. КЗ-а БиХ.

Лица која су лишена слободе су под интензивном истрагом Тужилаштва БиХ и Граничне полиције, а осумњичена су да су се током 2019. године бавила организованим кријумчарењем миграната из земаља високог миграцијског ризика.

Активности претреса и лишења слободе реализују се на подручју Приједора, Костајнице, Козарске Дубице, Новог Града и других мјеста.

Прикупљени докази указују да су осумњичени имали контакте са лицима са подручја Србије, Хрватске и Словеније, те да су за високе новчане износе, у више наврата, вршили кријумчарење више група  од по неколико десетина илегалних миграната, преко територије БиХ, даље на подручје Р Хрватске, Р Словеније и других земаља ЕУ.

На наведени начин, осумњичени су остваривали незакониту имовинску корист у великим износима, а наносили штету наведеним државама у виду незаконитих миграција и проблема проузрокованих илегалним миграцијама.

Осумњичени ће бити предати поступајућем тужиоцу Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, који ће испитати осумњичене те након тога одлучити о предлагању мјера за одређивање притвора и другим активностима у предмету.

Акција, кодног назива “Ривер”, представља координисану међународну операцију више земаља у борби против илегалних миграција на подручју Западног Балкана.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba