Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH I GRANIČNA POLICIJA PROVODE AKTIVNOSTI U BORBI PROTIV KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA; LIŠENO SLOBODE 5 OSUMNJIČENIH

09.09.2019. 12:34

Akcija se realizuje u okviru međunarodne operacije, uz podršku EUROPOL-a, a u zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija sudjeluju i partnerske institucije Hrvatske.

TUŽILAŠTVO BiH I GRANIČNA POLICIJA PROVODE AKTIVNOSTI U BORBI PROTIV KRIJUMČARENJA ILEGALNIH MIGRANATA; LIŠENO SLOBODE 5 OSUMNJIČENIH

U okviru akcije kodnog naziva “River”, u više gradova na sjeveru BiH provedene su aktivnosti lišenja slobode i pretresa ukupno 5 osumnjičenih osoba koje se terete za krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela ‘krijumčarenje migranata’ iz člana 189a. KZ-a BiH.

Osobe koje su lišene slobode su pod intenzivnom istragom Tužilaštva BiH i Granične policije, a osumnjičene su da su se tokom 2019. godine bavile organizovanim krijumčarenjem migranata iz zemalja visokog migracijskog rizika.

Aktivnosti pretresa i lišenja slobode realizuju se na području Prijedora, Kostajnice, Kozarske Dubice, Novog Grada i drugih mjesta.

Prikupljeni dokazi ukazuju da su osumnjičeni imali kontakte sa osobama sa područja Srbije, Hrvatske i Slovenije, te da su za visoke novčane iznose, u više navrata, vršili krijumčarenje više grupa  od po nekoliko desetina ilegalnih migranata, preko teritorije BiH, dalje na područje R Hrvatske, R Slovenije i drugih zemalja EU.

Na navedeni način, osumnjičeni su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima, a nanosili štetu navedenim državama u vidu nezakonitih migracija i problema prouzrokovanih ilegalnim migracijama.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičene te nakon toga odlučiti o predlaganju mjera za određivanje pritvora i drugim aktivnostima u predmetu.

Akcija, kodnog naziva “River”, predstavlja koordiniranu međunarodnu operaciju više zemalja u borbi protiv ilegalnih migracija na području Zapadnog Balkana.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba