Vijesti

U OPŠTINI ZVORNIK ZAVRŠENA EKSHUMACIJA

05.09.2019. 16:17

Na području sela Jošanica, mjesta Sejfići, opština Zvornik, proveden je proces ekshumacije posmrtnih ostataka jedne osobe.

U OPŠTINI ZVORNIK ZAVRŠENA EKSHUMACIJA

Pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci, a naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtve čiji su posmrtni ostaci pronađeni. Posmrtni ostaci su potom prevezeni u prostorije JKP „Komemorativni centar“ d.o.o. Tuzla radi dalje sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade, te uzimanja uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Ekshumaciju i rad ovlaštenih službenih osoba je koordinirao istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a na mjestu ekshumacije su bili prisutni predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, pripadnici Uprave kriminalističke policije PU Zvornik, kao i potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije Komemorativnog centra Tuzla.

Uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba