Vijesti

OPTUŽENI ZA NEOVLAŠTEN PROMET OPOJNIH DROGA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

15.08.2019. 15:09

Sporazumim priznanjem trećeg optuženog predmet je u potpunosti okončan pravosnažnim osuđujućim presudama.

OPTUŽENI ZA NEOVLAŠTEN PROMET OPOJNIH DROGA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

U predmetu je ostvarena značajna saradnja i međunarodna operacija sa partnerskim institucijama Republike Austrije.

Optuženi Simić Zoran, rođen 1972. godine u Austriji, nastanjen u Bijeljini, u prisustvu advokata potpisao je sporazum o priznanju krivice.

Potpisivanjem sporazuma optuženi je u potpunosti priznao krivicu za organizirani kriminal i neovlašteni promet opojnim drogama, odnosno za krivična djela koja se odnose na neovlaštenu proizvodnju i promet opojne droge “marihuana-skunk” koja je distribuirana na ilegalnom narko-tržištu BiH, te krijumčarenja na područje Republike Austrije.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od 3 godine, oduzimanje nezakonite imovinske koristi stečene počinjenjem krivičnog djela u iznosu od 10.000 KM, kao i oduzimanje predmeta korištenih prilikom izvršenja krivičnog djela.

Potpisivanjem sporazuma optuženi u potpunosti priznaje krivicu te se odriče prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Nakon razmatranja sporazuma, isti je prihvaćen te je optuženom izrečena navedena kazna.

Na ovaj način, predmet kodnog naziva “Damar” u potpunosti je okončan, jer su preostala dvojica optuženih sporazumno priznala krivicu i osuđeni su na zatvorske kazne.

U okviru predmeta, na području Bijeljine otkrivena je i uništena plantaža sa specijalnim klimatskim uslovima za uzgoj opojne droge “marihuana-skunk”.

Predmet “Damar” rađen je u koordinaciji i saradnji sa partnerskim institucijama i kolegama iz Republike Austrije.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba