Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 5 ЛИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И НЕДОЗВОЉЕНОГ ПРОМЕТА АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА

26.07.2019. 15:03

Оптужницом су обухваћене 4 физичке и 1 правно лице-предузеће, а утајене акцизе и дажбине достижу износ од најмање 3,2 милиона КМ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 5 ЛИЦА ЗБОГ ОРГАНИЗОВАНОГ КРИМИНАЛА И НЕДОЗВОЉЕНОГ ПРОМЕТА АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу којом су обухваћени оптужени:

1.      Папрачанин Сеид, рођен 1981. године у Котору, настањен у Тузли, држављанин БиХ

2.      Папрачанин Ифет, рођен 1959. године у Горажду, настањен у Тузли, држављанин БиХ

3.      Матић Томислав, зв. “дјед Томо“, рођен 1940. године у Београду, настањен у Лончарима, држављанин БиХ

4.      Чато Борис, рођен 1989. године у Травнику, настањен у Витезу, држављанин БиХ

5.      Правно лице Б-Лабел д.о.о. Витез, са сједиштем у Витезу.

Оптужени се терете да су дјелујући као организована криминална група, током 2017. и 2018. године, незаконито вршили откуп дувана у листу, у више предузећа на подручју Посавине, у количини од скоро 100 тона.

Наведени дуван су, супротно законским прописима, претварали у резани дуван, који су потом продавали, без обрачунавања и плаћања акцизе која је на 1 килограм дувана, током 2017. и 2018. године, износила око 100 КМ по килограму, чиме су остваривали незакониту имовинску корист, а наносили штету буџету и свим грађанима БиХ.

У оптужници се наводи да су оптужени засигурно исјекли око 30,6 тона дувана, чиме су извршили утају акциза у износу од око 3,2 милиона КМ.

Оптужено правно лице, предузеће, кориштено је само у сврху почињења кривичног дјела, будући да законским прописима у БиХ физичким лицима није могућа продаја дувана у наведеном стању и количинама.

Илегално сјечење дувана, уз кориштење одговарајуће механизације, вршено је на подручју Тузле.

Током провођења акције у наведеном предмету, полицијски службеници заплијенили су већу количину дувана и механизације за обраду.

Оптужени се терете за кривична дјела организираног криминала (чл. 250. КЗ-а БиХ) и недозвољеног промета акцизних производа (чл. 210а. КЗ-а БиХ).

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем око 30 свједока и стручних вјештака и прилагањем више стотина доказних материјала.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba