Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 5 LICA ZBOG ORGANIZOVANOG KRIMINALA I NEDOZVOLJENOG PROMETA AKCIZNIH PROIZVODA

26.07.2019. 15:03

Optužnicom su obuhvaćene 4 fizičke i 1 pravno lice-preduzeće, a utajene akcize i dažbine dostižu iznos od najmanje 3,2 miliona KM.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 5 LICA ZBOG ORGANIZOVANOG KRIMINALA I NEDOZVOLJENOG PROMETA AKCIZNIH PROIZVODA

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:

1.      Papračanin Seid, rođen 1981. godine u Kotoru, nastanjen u Tuzli, državljanin BiH.

2.      Papračanin Ifet, rođen 1959. godine u Goraždu, nastanjen u Tuzli, državljanin BiH.

3.      Matić Tomislav, zv. “djed Tomo“, rođen 1940. godine u Beogradu, nastanjen u Lončarima, državljanin BiH.

4.      Čato Boris, rođen 1989. godine u Travniku, nastanjen u Vitezu, državljanin BiH

5.      Pravno lice B-Label d.o.o. Vitez, sa sjedištem u Vitezu.

Optuženi se terete da su djelujući kao organizovana kriminalna grupa, tokom 2017. i 2018. godine, nezakonito vršili otkup duhana u listu, u više preduzeća na području Posavine, u količini od skoro 100 tona.

Navedeni duhan su, suprotno zakonskim propisima, pretvarali u rezani duhan, koji su potom prodavali bez obračunavanja i plaćanja akcize koja je na 1 kilogram duhana, tokom 2017. i 2018. godine, iznosila oko 100 KM po kilogramu, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu budžetu i svim građanima BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi zasigurno isjekli oko 30,6 tona duhana, čime su izvršili utaju akciza u iznosu od oko 3,2 miliona KM.

Optuženo pravno lice, preduzeće, korišteno je samo u svrhu počinjenja krivičnog djela, budući da zakonskim propisima u BiH fizičkim licima nije moguća prodaja duhana u navedenom stanju i količinama.

Ilegalno sječenje duhana, uz korištenje odgovarajuće mehanizacije, vršeno je na području Tuzle.

Tokom provođenja akcije u navedenom predmetu, policijski službenici zaplijenili su veću količinu duhana i mehanizacije za obradu.

Optuženi se terete za krivična djela organiziranog kriminala (čl. 250. KZ-a BiH) i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda (čl. 210a. KZ-a BiH).

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba