Vijesti

NA LOKACIJI HRTAR GRAD U VIŠEGRADU EKSHUMIRANI POSMRTNI OSTACI NAJMANJE 6 OSOBA

19.07.2019. 15:01

Do informacije o lokaciji udaljene masovne grobnice došlo se tokom istrage tužilaštva u predmetu za ratne zločine na području Višegrada.

NA LOKACIJI HRTAR GRAD U VIŠEGRADU EKSHUMIRANI POSMRTNI OSTACI NAJMANJE 6 OSOBA

Pod nadzorom Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, na lokalitetu Hrtar Grad u općini Višegrad, završena je ekshumacija tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci najmanje 6 osoba.

Posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i uzimanje uzoraka radi identificiranja putem DNK analize, kako bi se utvrdio identitet nestalih osoba kojima pripadaju pronađeni posmrtni ostaci.

Do informacije o lokaciji masovne grobnice, koja se nalazi na nepristupačnom i udaljenom lokalitetu, Tužilaštvo BiH došlo je tokom provođenja istrage, nakon čega se pristupilo proceduri pripreme i realizacije naredbe za ekshumaciju.

Službenici iz Posebnog odjela za ratne zločine su, tokom cijelog procesa ekshumacije, bili prisutni na lokaciji te koordinirali rad svih ovlaštenih službenih osoba koje su sudjelovale u procesu ekshumacije, koja je urađena uz pomoć građevinskih mašina i mehanizacije.

Preliminarne informacije ukazuju da pronađeni posmrtni ostaci pripadaju žrtvama bošnjačke nacionalnosti sa područja Višegrada, a precizne i detaljne informacije o identitetu osoba moći će se dati tek nakon okončanja DNK analize i utvrđivanja identiteta.

Predstavnici Tužilaštva BiH sudjeluju i rukovode procesima ekshumacija koje se realizuju u cijeloj Bosni i Hercegovini, a na godišnjem nivou realizuje se veliki broj ekshumacija na različitim lokalitetima širom BiH.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba