Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК ЗВАНИЧНИКА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СТАЛНОГ СУДСКОГ ВИЈЕЋА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СУДА БиХ

17.07.2019. 11:20

Централне теме састанка односиле су се на активности и препоруке за ефикасније процесуирање предмета ратних злочина.

 

ОДРЖАН САСТАНАК ЗВАНИЧНИКА ТУЖИЛАШТВА БиХ И СТАЛНОГ СУДСКОГ ВИЈЕЋА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ СУДА БиХ

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, са својим сарадницима и званичницима Посебног одјела за ратне злочине, одржала је састанак са представницима Сталног судског вијећа за ратне злочине Суда БиХ.

Састанак спада у редовне активности у складу са Државном стратегијом за рад на предметима ратних злочина а на састанцима се разговара о практичним питањима која су битна за ефикасност процесуирања предмета ратних злочина и превазилажење потешкоћа које се појаве у пракси.

На састанку је разговарано и о препорукама датим након састанка са главним тужиоцем при МРМКС-у, г. Sergeom Brammertzom, а које се односе на убрзање процесуирања предмета ратних злочина, те одржавање високих правосудних стандарда у процесуирању предмета.

Такође, једна од тема састанка односила се на уступање предмета ратних злочина на процесуирање правосудним институцијама у сусједним земљама, у случајевима гдје су оптужнице потврђене а оптужени недоступни правосуђу БиХ, а посебно у оптужницама које су подигнуте у предметима Категорије II који су прослијеђени из МКСЈ-а, уз координацију и надзор Канцеларије тужиоца при МКСЈ/МРМКС-у.

Ово питање изузетно је важно због постојања више десетина предмета у којима су подигнуте оптужнице, а оптужени се налазе у сусједним земљама. Рјешавање наведене ситуације изузетно је битно у борби против некажњивости ратних злочина у региону.

 

Састанци званичника Тужилаштва БиХ и Сталног судског вијећа за ратне злочине одржавају се континуирано, са циљем убрзавања рада на предметима ратних злочина и боље ефикасности правосудних институција у овој области.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba