Vijesti

U MEĐUNARODNOJ OPERACIJI U KOORDINACIJI EUROJUST-a REALIZOVANI PRETRESI NA UKUPNO 28 LOKACIJA, KUĆA, STANOVA I PREDUZEĆA

10.07.2019. 12:58

Tužioci iz 5 zemalja, uključenih u istragu, dogovaraju dalje aktivnosti na procesuiranju osoba osumnjičenih za pranje novca.

U MEĐUNARODNOJ OPERACIJI U KOORDINACIJI EUROJUST-a REALIZOVANI PRETRESI NA UKUPNO 28 LOKACIJA, KUĆA, STANOVA I PREDUZEĆA

U međunarodnoj akciji u kojoj je sudjelovala i Bosna i Hercegovina, predstavnici tužilaštava i agencija za provođenje zakona, prikupljaju dokaze za krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za pranje novca u velikim iznosima, putem ulaganja u nekretnine u više zemalja, a koji potiče kao nezakonita imovinska korist iz krijumčarenja narkotika.

Međunarodna mreža osoba osumnjičenih za pranje novca je identifikovana radom institucija Holandije, Belgije, Španije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, uz pomoć i saradnju EUROJUST-a i EUROPOL-a.

Nakon sačinjavanja operativnog plana, dogovoren je zajednički početak akcije, koja je jučer istovremeno realizovana u svih 5 zemalja, od čega je dio aktivnosti realizovan u BiH u okviru operacije „Balkanski kartel“.

Prilikom izvođenja akcije, u svim državama izvršeno je blokiranje imovine u višemilionskoj vrijednosti, za koju se sumnja da je pribavljena krivičnim djelima, uključujući velike iznose novca, skupocjene automobile, nekretnine i drugu imovinu.

Predstavnici tužilaštava i agencija za provođenje zakona iz zemalja koje su sudjelovale u akciji u Den Haagu, dogovaraju nastavak istražnih aktivnosti u predmetu.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba