Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДОБРАЧА МЕХМЕДА (1964) ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ РОГАТИЦЕ И ГОРАЖДА

04.07.2019. 09:51

Оптужени се, у својству званичника органа безбједности 81. дивизије Армије РБиХ, терети за ратне злочине почињене над жртвама српске националности 1995. године.

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДОБРАЧА МЕХМЕДА (1964) ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА НА ПОДРУЧЈУ РОГАТИЦЕ И ГОРАЖДА

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-      Добрача Мехмеда, рођеног 1964. године у Рогатици, држављанина БиХ.

Оптужени се терети да је за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, у својству званичника и помоћника команданта за безбједност 81. дивизије Армије РБиХ, поступао супротно правилима међународног хуманитарног права и одредбама Женевских конвенција о заштити ратних заробљеника и цивилних лица за вријеме ратног сукоба.

Према наводима оптужнице, оптужени се терети за мучење, премлаћивање и злостављање заробљеника и цивила српске националности у просторијама Војно истражног затвора, који се налазио у згради бившег ЗОИЛ-а у Горажду и другим локацијама, којима су злостављањем наношене тешке физичке и психичке озљеде.

У оптужници се наводи да је оптужени лично био присутан, наредио и одобравао мучење и нечовјечно поступање према жртвама српске националности, те подстицао припаднике Армије РБиХ на злостављање затвореника. 

Оптужени се терети за кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. КЗ-а БиХ и ратни злочин против ратних заробљеника из члана 175. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, који је оптужницу и потврдио.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba